Intoleranța alimentară este determinată de un defect la nivel metabolic fără a fi implicat și sistemul imunitar al organismului și în cele mai multe dintre cazuri organismul uman nu poate digera un anumit aliment sau o grupă de alimente.

Alergia este o reacţie a sistemului imunitar atunci când organismul uman recunoaște într-o manieră greșită o proteină inofensivă prezentă în unele alimente și incepe să producă anticorpi ca să o contracareze.

Iată lista celor mai importanți alergeni:

Lapte și produse care conțin lactoză

Această alergie la lapte și la produse care conțin lactoză se poate manifesta ca reacție imunitară a organsimului la proteinele conținute de lapte (cazeina, proteine din zer).

Laptele și produsele lactate care conţin lactoză determină una dintre cele mai răspândite intoleranţe la persoanele de vârstă adultă datorită faptului că, nivelul de enzimă (lactaza) care ajută la digerarea ei scade cu aproape 90% sau chiar dispare în timpul vieţii adulte. Simptomele intoleranţei la lactoză sunt: diareea, flatulenţa și starea de greaţă generală, rinită, guturai, migrene. La sugari pot aparea gaze, colici, guturai și eczeme.

De aceea puteți apela cu încredere la proteine vegetale, produse din soia sau pe bază de mazăre.

Ouă și produse care conțin ouă

Oul reprezintă pentru organismul uman, proteina completă pentru că are toţi cei 8 aminoacizi esenţiali în proporţie optimă însă determină cel mai adesea alergii atât la ingerarea gălbenușului care conţine globuline sau ovoglobuline, cât și a albușului care conţine albumine sau ovoalbumine.

Ca și simptome datorate consumului de ouă pentru persoanele alergice se pot manifesta următoarele: urticarii, umflături şi/sau deranjamente stomacale, astm sau eczeme.

Pește, crustacee și produse care le conțin

Peștele și crustaceele provoacă multe reacții alergice care sunt prezente întreaga viață.

Alături de arahide și de fructele în coajă, crustaceele figurează ca principali declanșatori ai șocurilor anafilactice. In general, alimentele pe care este indicat faptul că pot fi consumate de cei care mănâncă pește, pot fi acceptate și de cei care au alergii la crustacee.

Simptomele care pot apărea la persoanele cu alergie la crustacee, sunt: deranjamente stomacale prelungite, migrenă şi greaţă.

Uleiul de pește, bogat în acizi omega 3, nu trebuie consumat de persoanele care au alergii la pește. Acesta poate fi înlocuit cu succes de uleiul de in sau uleiul de canola, de soia sau de nuci care au în componenţă astfel de acizi grași polinesaturaţi.

Arahide, produse care conțin arahide

In acest caz este vorba de o alergie alimentară distinctă de cea provocată de nuci. Alergia la arahide este un răspuns autoimun exacerbat al organismului la substanţele conţinute în acestea.

Simptomele care pot aparea la persoanele alergice la arahide sunt: urticarii, umflături, astm şi eczeme, iar în cazuri severe: şocuri anafilactice potenţial fatale.

Cereale pentru că conțin gluten

Intoleranţa la gluten se manifestă de obicei prin incapacitatea organismului de a metaboliza și descompune glutenul care reprezintă proteina din grâu sau din diverse alte cereale.

Semnele și simptomele acestei alergii sunt asemănătoare cu a altora, ea fiind declanșată cel mai frecvent prin exerciţii fizice.

Datorită faptului că glutenul este toxic în cantități foarte mici pentru bolnavii de celiachie, dacă suntem complet siguri putem face și declarații de genul “FĂRĂ GLUTEN”. În acest caz se iau în considerare și eliminarea posibilității contaminării încrucișate.

De semenea mai reamintim și alergii la:

- Soia și produse pe bază de soia;

- Susan și produse pe bază de susan;

- Fructe cu coajă precum: migdale, nuci, alune, caju, nuci Pecan, nuci de Brazilia, nuci Macadamia, nuci de Queensland și produse derivate din acestea;

- Țelina și produse pe bază de Țelină;

- Muștar și produse pe bază de muștar;

- Moluște și produse pe bază de moluște.

După cum am spus mai sus acestea sunt doar câteva categorii de produse ce produc alergii, din cele 160, deci puteți avea alergie la un aliment care nu este prezent în lista de mai sus.

Așadar alergia este o reacție anormală a organismului la o substanță dintr-un anumit aliment. Această reacție este dată de sistemul imunitar al organismului afectat.

Reacția alergică se manifestă atunci când sistemul imunitar consideră că o substanță inofensivă dintr-un aliment este o amenințare pentru organism.

Simtomele alergiile sunt:

– urticarie;

– erupții cutanate;

– furnicături sau senzație de mâncarime în gură;

– umflarea feței, limbii sau a buzelor;

– vărsături și / sau diaree;

– crampe abdominale;

– tuse sau respirație șuierătoare;

– amețeli și / sau confuzie;

– umflarea gâtului și a corzilor vocale;

– dificultăți de respirație;

– pierderea cunostinței.