Știința din spatele gelurilor izotonice Science in Sport

Este timpul pentru un nou gel! Descoperă și tu de ce gelurile izotonice de la Science in Sport diferă față de gelurile competitoare și cum reușesc acestea să îți susțină performanțele sportive printr-o abordare de top.

În primul rând, de ce să alegi gelurile izotonice Science in Sport?

Ei bine, motivele sunt unele întemeiate și foarte clare pentru sportivii care au ales deja să le includă în antrenamentele și competițiile lor. Mai exact, printre beneficiile gelurilor SiS se numără:

  • Recunoașterea de a fi primul gel izotonic din lume
  • Atunci când este comparat cu un gel mai dens și mai concentrat, gelul izotonic funcționează ca o sursă de energie mai rapidă pentru mușchii aflați în lucru
  • Gustul curat – sunt concepute pentru a fi folosite fără o sursă adițională de apă
  • Se digeră ușor și nu provoacă probleme la nivelul stomacului

Ce înseamnă “izotonic”?

Tonicitatea unei soluții se referă la concentrația acesteia. Această concentrație influențează cât de rapid și cât de ușor apa și carbohidrații sunt absorbite din intestine în sânge. În cele din urmă, acest transfer va influența viteza cu care gelul va fi disponibil ca sursă de energie.

Hipertonic

Dacă o soluție este hipertonică atunci ea are o concentrație mai mare decât cea a fluidelor din organism. Asta înseamnă că particulele de apă vor fi extrase din celule în intestin pentru a ajuta la absorbția soluției respective și pentru a-i echilibra concentrația. Acest fapt încetinește disponibilitatea energiei din gel și poate duce la balonarea stomacului, situație deloc confortabilă. În cazul acesta, ar fi nevoie să consumăm o cantitate considerabilă de apă pentu a ajuta la digestia acestei soluții.

Hipotonic

Dacă o soluție este hipotonică atunci ea are o concentrație mai mică decât cea a fluidelor din corp. Aceasta se traduce prin faptul că ea se va absorbi rapid la nivelul stomacului, însă nu va conține o cantitate mare de energie.

Izotonic

Un gel izotonic are aceeași concetrație a particulelor dizolvate cu cea a lichidelor din celulele organismului, în mod normal aceasta însemnând o tonicitate între 270 și 330 mmol/kg. Astfel, nu este nevoie să avem un consum suplimentar de apă pentru a sprijini digestia acestei soluții.

Sursa de carbohidrați din gelurile izotonice SiS este maltodextrina. Echipa de cercetare de la Science in Sport a selectat maltodextrina cu o dimensiune specifică a moleculei, cunoscută și sub denumirea de greutate moleculară. Acest aspect ajută la stabilirea echilibrului între cantitatea de energie furnizată și timpul de absorbție la nivelul stomacului. Toate aceste aspect pot fi sintetizate într-o primă concluzie: beneficiile gelului izotonic SiS asupra performanței sportive vor fi simțite mult mai rapid în comparație cu cele ale unui gel non-izotonic.

De asemenea, riscul de a vă deranja la stomac este unul redus. Gelurile energizante cu o osmolalitate (= măsura particulelor osmotic active într-un litru de apă) apropiată de cea a conținutului gastric (care este izotonic) pot duce la eliberarea unei cantități mai mari de carbohidrați la nivelul intestinului subțire în comparație cu gelurile hipertonice (dense și concentrate).

Ce spun studiile pe această temă?

Un articol publicat în Jurnalul internațional de Nutriție Sportivă compară o gamă largă de geluri disponibile în momentul de față pe piață (31 de geluri de la 23 de branduri). Acest articol subliniază existența unor variații foarte mari în concentrația acestor geluri. Gelul SiS Go Isotonic Energy a fost singurul gel izotonic testat!

Variațiile în densitatea energiei, în conținutul de carbohidrați și variațiile sursei de energie se reflectă în osmolalitatea și concentrația fiecărui gel. Majoritatea gelurilor energizante (atunci când sunt consumate cu o cantitate insuficientă de apă) nu se adaptează nevoilor organismului de eliminare gastrică și de furnizare a unei cantități optime de carbohidrați1. În comparație cu SiS Go Isotonic Energy Gel, 70% dintre gelurile testate aveau o osmolalitatea de peste 2000 mmol/L. Astfel de valori ale osmolalității nu favorizează golirea gastrică și  încetinesc transportul de carbohidrați în intestinul subțire2. În cazul unui gel concentrat, hipertonic, pentru a îl face izotonic, un sportiv are nevoie de un volum semnificativ de lichide împreună cu gelul respectiv pentru a-și asigura o digestie ușoară. Acest aspect se bazează pe diluarea gelului pentru a îl aduce la o osmolalitate de 300 mmol/kg (izotonic).

Referințe

  1. Vist, G. E., & Maughan, R. J. (1995). The effect of osmolality and carbohydrate content on the rate of gastric emptying of liquids in man. The Journal of Physiology, 486(2), 523.
  2. Zhang, X., O’Kennedy, N., & Morton, J. P. (2015). Extreme variation of nutritional composition and osmolality of commercially available carbohydrate energy gels. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 25(5), 504-509.

Sursa: Science in Sport